Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump už vyhrál, přátelé!

Jestli jste z pražské či washingtonské kavárny, tak se vám to nebude líbit - ale já to napsat musím. Donald Trump už vyhrál. Donald je už teď faktickým vítězem téhle kampaně, ať už ta závěrečná čísílka ve středu ukážou cokoli.

Hned vám ukážu, proč.

1. Hvězdy. Podívejte se na zástup celebrit, které podpořily Hillary Clintonovou. Je to prakticky celý Hollywood kromě těch, co byli zrovna na záchodě. Jen si to vychutnejte. George Clooney i s paní. Kim Kardashian i se všemi tělesnými součástmi. Leonardo DiCaprio. Jennifer Lopez. Matt Damon. Cher. Beyoncé. Lady Gaga. Katy Perry. Michael Douglas. Will Ferrell. Morgan Freeman. Sean Penn. Christina Aguilera. Barbra Streisand. Richard Gere. Ben Affleck. Katie Holmes. Reese Witherspoon. Snoop Dogg. Waka Flocka (ať už je to cokoli). Demi Lovato. 50 Cent. Michael Kors, co dělá kabelky. Lindsay Lohan, co je krade. Britney Spears. Meg Ryan. Prostě všichni, rozumíte, všichni. Je to největší seznam celebrit, který se kdy podařilo nějakému kandidátovi shromáždit - naprosto neuvěřitelné.

Naproti tomu za Trumpa se postavili prakticky jen Jon Voight, Clint Eastwood a Chuck Norris, přičemž toho posledního mnozí berou jen jako céčkovou celebritu (netušíce, jak smrtelnému nebezpečí se tím vystavují).

2. Prachy. Hillary Clintonová zatím utratila na svou kampaň 897.7 milionu dolarů. To jsou obrovské peníze - za to by i český stát postavil pár desítek metrů cyklostezek, to mi věřte. Naproti tomu Trump dal do kampaně sotva POLOVINU, přesněji 429.5 milionu dolarů. Mimochodem, Hillary posbírala své peníze především od menšího počtu velmi bohatých dárců - velkých korporací a zámožných jednotlivců. Naproti tomu Trump použil hlavně své vlastní peníze a milióny malých darů od "obyčejných lidí". Což je přesně naopak, než byste u demokratky a republikána čekali.

3. Politici. Za Hillary Clintonovou mluví (v permanentní kampani v různých státech) dva oblíbení prezidenti (Obama a BIll Clinton) a řada vlivných senátorů (Elizabeth Warrenová, Bernie Sanders). Donalda Trumpa naproti tomu zavrhli i mnozí politici z jeho vlastní strany.

4. Média. Drtivá většina médií otevřeně podporuje Hillary. Vlivný HuffingtonPost zpočátku Donaldovu kampaň zařazoval do sekce Zábava, protože ji prostě nebrali vážně. A když ji začali brát vážně, tak to rovnou přešlo do otevřeného boje proti Donaldovi.

No a co tohle všechno přineslo? Podpora kompletního Hollywoodu, kampaň větší skoro o půl miliardy dolarů, zástup spřízněných politiků a téměř jednotná mediální fronta - to všechno bylo Hillary dobré akorát k tomu, že je to podle posledních průzkumů skoro remíza. Nebo jen procentíčko dvě rozdílu.

Jak to můžeme rozklíčovat? Přátelé, jsou jen tyhle možnosti.

A. Hillary Clintonová je sama o sobě tak nepopulární kandidátka, že ji i účinná podpora celého světa vynesla akorát na tenisovou "deuce", shodu.

B. Podpora celého Hollywoodu a jednotná mediální fronta znamenají v kampani pendrek, nebo jsou dokonce i kontraproduktivní.

C. Chuck je prostě Chuck.

D. Trump odpovídá na hlubší potřebu společnosti, která je tak silná a opravdová, že s tím ani celý oskarovský večírek plný herců nic nezmůže.

Osobně si myslím, že je to od každého trochu. Hillary je leklá ryba a lidi mají plné zuby politických rad od celebrit, zvlášť když je jich tolik. Chuck je samozřejmě king. No a Trump se evidentně dotýká některých pravd, které intelektuálům nejdou pod vousy, ale které s Amerikou rezonují. Plánovači politických kampaní v Česku, leccos z toho se týká situace i u nás. Přeberte si to, jak můžete.
Odkaz na kampaňové finance: http://www.bloomberg.com/politics/graphics/2016-presidential-campaign-fundraising/P.S. Určitě jste si všimli, že v tomto článku neříkám, že Trump je bůh nebo že se Hillary nestane prezidentkou. Hodnotím jen úspěšnost kampaní vzhledem k vynaloženým prostředkům.

Autor: Martin Jaroš | pondělí 7.11.2016 12:46 | karma článku: 48,26 | přečteno: 22691x
  • Další články autora

Martin Jaroš

Korona? Ani kdyby vládu vedl Ježíš Kristus, nám by se nezavděčil!

Proč teď podporuju kroky vlády, i když jinak nejsem žádný babišovec. A proč nedělám furianta a vůbec si nedělám legraci z lidí, co si jdou koupit pytel rýže do foroty. Může se hodit

11.3.2020 v 5:44 | Karma: 48,27 | Přečteno: 15183x | Diskuse| Politika

Martin Jaroš

Oficiální reakce Andreje Babiše na únos syna

Al Čapóne nějak zatím nenapsal na Facebook svou reakci na tu záležitost s uneseným synem, tak jsem to udělal za něj! V originál stylu Marka Prchala!

13.11.2018 v 9:10 | Karma: 46,08 | Přečteno: 12197x | Diskuse| Politika

Martin Jaroš

Kompro na Drahoše, že se vám protočí bulvy!

Takže za mě je to jasné, přátelé. V druhém kole volím za prezidenta Jiřího Drahoše, i když kandidát mého srdce byl trošku jiný.

13.1.2018 v 17:16 | Karma: 48,89 | Přečteno: 100505x | Diskuse| Politika

Martin Jaroš

Recenze prezidentských kandidátů ve stylu Top Gear!

Pár lidí mě vyzvalo, abych napsal, koho budu volit. Tak tady to máte - a jako bonus je tu typologie prezidentských kandidátů jako aut

11.1.2018 v 19:20 | Karma: 37,90 | Přečteno: 7473x | Diskuse| Politika

Martin Jaroš

Otevřený dopis voličům Miloše Zemana - a nerozhodnutým

Respektuji vaši volbu, ale chci vám říct, že Miloš Zeman není tím, za koho se vydává. Tento text má na mém Facebooku přes 13 tisíc sdílení, snad bude zajímat i vás.

9.1.2018 v 18:24 | Karma: 49,10 | Přečteno: 85585x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 22913x
Za ženu jsem si vzal Maďarku, žiju v Kataru a jsem obklopený všemi národnostmi světa, ale přesto jsem pořád Čech jako poleno.

Seznam rubrik