Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

28. říjen - Proč jsem na naši zemi hrdý

Projel jsem v životě 65 zemí, ale jen málokterá z nich na sebe může být tak pyšná jako Česká republika. 

Když se podíváme zpětně na těch 99 let, můžeme hrdě říct, že jsme za tu dobu - na rozdíl od milých sousedů - jen naprosto výjimečně páchali zlo. Kromě pár chvil po druhé svétové válce, kdy nás přemohla malost a touha po odplatě, jsme byli ten nejpokojnější a nejlepší soused, jakého si můžete přát. K nikomu jsme nelezli přes plot s flintou, zatímco k nám lezli všichni. A když se od nás příbuzní z dvojdomku chtěli odstěhovat, nechali jsme je jít, aniž přitom přišel o život třeba jen jediný plyšový drevokocúr. To je výkon, který svět obdivuje dodneška. A když říkám celý svět, tak nemyslím jen nějaké ty Jižní Súdány, kde je genocida něco jako odpolední hobby - myslím i civilizované země jako Španělsko či Katalánsko, které by se od nás mohly učit ještě dnes. Tahle mírumilovnost je možná největší hodnota Čechů - a spolu se sebeshazujícím humorem snad nejlepší věc, kterou dáváme větu.

 

Demokracii ve střední Evropě jsme drželi jako poslední, zatímco ostatní už jeli ty svoje diktatury - ostatně skoro jako dnes. Hospodářsky, kulturně, ale třeba i ve sportu jsme vždycky boxovali ve vyšší váhové kategorii, než by nám jako malé zemi příslušelo. Já tohle vnímám dvojnásob zřetelně, protože mám velkou rodinu v Maďarsku a rumunském Sedmihradsku, takže vidím Česko z jiné perspektivy.

 

Moje maďarská rodina Česko a Československo vždycky obdivovala a nikdy nemohla pochopit, kde se v tak malé zemi bere tolik síly. Babička mojí ženy, Bálintfy Veronika, chodívala jako malá pěšky na trh do ČSR, do její podkarpatské části. Jednak to tam bylo krásné a bezpečné (o pořádek se starali čeští četníci), jednak si tam mohla splnit sen - koupit si pravé české boty. Protože mít české boty, to bylo v tehdejším Maďarsku a Sedmihradsku něco. O českém autě nemluvě.

 

Obdiv k naší zemi vydržel i za socialismu. Pitomý režim nám tehdy přistřihl křídla, ale Češi stejně vyzařovali aspoň do zemí RVHP. Co mělo na farmě mého tchána nápis Made in Czechoslovakia, to bylo kvalitní a používá se to dodnes. Všechno ostatní vzala rez. A kultura? Celá východní Evropa vyrůstala na našich filmech, animovaných večerníčcích i Nemocnicích na kraji města. Moje žena jako malá znala české herce líp než já. A to samé v literatuře. Když se zeptáte Maďarů, kdo je jejich nejoblíbenější spisovatel, tak se ještě dnes v první trojce často umístí Bohumil Hrabal - univerzálně milovaný pro svůj český humor. To kdybych se zeptal já vás, jaké maďarské spisovatele znáte, tak by většina z vás řekla jen "nem tudom, barátom". Což není kritika, jen příklad, že Česko a Československo bylo vždycky země, která dávala víc, než by od ní člověk čekal.

 

Jak jsme na tom dnes? Je to docela dobré - ale může to být ještě lepší!

 

Hospodářsky jsme zase na svém - jsme automobilová velmoc, průmyslu máme tolik, že k němu ani nemůžeme postavit dost lidí, ekonomicky se zase vracíme do bohaté severní a západní Evropy, kam patříme. A můj tchán pořád obdivuje nové traktory Zetor.

 

Mírumilovní jsme pořád stejně - i v nejnovějších žebříčcích na internetu furt patříme do první desítky na světě, což už asi není náhoda, asi je to fakt v nás.

 

Kulturně jsme se myslím trošku stáhli - nevím, jestli nám vyschl talent, nebo jestli se dobří lidé začali realizovat spíš v komerční sféře nebo jestli jsme se zmenšením země trošku sklopili zraky a spokojili se s jakousi okresní úrovní. Ale to je holt kultura, záležitost generační, to se třeba spraví samo.

 

Ale jsou dvě věci, které nám proti první republice opravdu chybí a které bychom si měli pohlídat.

 

Za prvé je to noblesa. Jen se podívejte na našeho prvního prezidenta, na všechno, co z něj vyzařuje! Ano, základ naší země je plebejský - ale naši lídři nemusí být naším obrazem v zašpiněném zrcadle čtvrté cenové. Náš prezident může být vzorem, který nás všechny potáhne nahoru a který učiní z Česka noblesnější zemi.

 

A druhá věc, kterou potřebujeme, je vize a úkol. První republika plnila velkou misi, která ji přesahovala - hospodářsky a kulturně zvednout tehdejší Slovensko a Podkarpatskou Rus, hrát mírotvornou a vyvažující roli v Evropě. Už velikost tohoto úkolu zvedala náš hlas a posilovala naše paže.

 

No a to samé potřebujeme i teď. Myslím, že nyní žijeme ode dne ke dni, jako malí spokojení kramáři v klidném Hobitíně. Ale vize nám chybí. Já bych si přál svobodnou, vzdělanou a moderní zemi, která je nejtolerantnější na světě. Zemi bez oligarchů, kde demokracie vydrží nejdéle v Evropě. Zemi, která je tak bohatá, že začne i nezištně pomáhat jiným. A zemi, která je tak cool a neřeší náboženství a hadry a účesy, že je majákem v moři hrůz pro disidenty celého světa, ale taky magnetem pro nejlepší mozky planety. V prvních 99 letech jsme k tomu podle mě udělali dobrý první krok. No a teď začněme dělat ten druhý. Třeba už s tím noblesním prezidentem.

 

TGM

 

Autor: Martin Jaroš | sobota 28.10.2017 16:43 | karma článku: 43,72 | přečteno: 8161x
  • Další články autora

Martin Jaroš

Korona? Ani kdyby vládu vedl Ježíš Kristus, nám by se nezavděčil!

Proč teď podporuju kroky vlády, i když jinak nejsem žádný babišovec. A proč nedělám furianta a vůbec si nedělám legraci z lidí, co si jdou koupit pytel rýže do foroty. Může se hodit

11.3.2020 v 5:44 | Karma: 48,27 | Přečteno: 15183x | Diskuse| Politika

Martin Jaroš

Oficiální reakce Andreje Babiše na únos syna

Al Čapóne nějak zatím nenapsal na Facebook svou reakci na tu záležitost s uneseným synem, tak jsem to udělal za něj! V originál stylu Marka Prchala!

13.11.2018 v 9:10 | Karma: 46,08 | Přečteno: 12197x | Diskuse| Politika

Martin Jaroš

Kompro na Drahoše, že se vám protočí bulvy!

Takže za mě je to jasné, přátelé. V druhém kole volím za prezidenta Jiřího Drahoše, i když kandidát mého srdce byl trošku jiný.

13.1.2018 v 17:16 | Karma: 48,89 | Přečteno: 100505x | Diskuse| Politika

Martin Jaroš

Recenze prezidentských kandidátů ve stylu Top Gear!

Pár lidí mě vyzvalo, abych napsal, koho budu volit. Tak tady to máte - a jako bonus je tu typologie prezidentských kandidátů jako aut

11.1.2018 v 19:20 | Karma: 37,90 | Přečteno: 7473x | Diskuse| Politika

Martin Jaroš

Otevřený dopis voličům Miloše Zemana - a nerozhodnutým

Respektuji vaši volbu, ale chci vám říct, že Miloš Zeman není tím, za koho se vydává. Tento text má na mém Facebooku přes 13 tisíc sdílení, snad bude zajímat i vás.

9.1.2018 v 18:24 | Karma: 49,10 | Přečteno: 85585x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 22913x
Za ženu jsem si vzal Maďarku, žiju v Kataru a jsem obklopený všemi národnostmi světa, ale přesto jsem pořád Čech jako poleno.

Seznam rubrik